divendres, 7 d’abril del 2017

Recomanació del mes d'abril

La lectura que us recomano aquest mes d’abril és Kalimán en Jericó: pelaos de las calles, héroes de Medellín escrit per Àngel Burgas.

Kaliman en Jericó és fruit de les experiències viscudes durant el viatge que l’autor va fer a Medellín, a través de la FundaciónTaller de Letras de Jordi Sierra i Fabra i on va entrar en contacte amb el centre de reinserció per a nens del Faro. El llibre és un homenatge a tots els «pelaos» que va conéixer. La història explica com Santiago viatja a Medellín (Colòmbia) per buscar a Adriàn. Allà visita la Fundación el Faro (centre de menors), on els nens li van relatant les seves vivències personals, marcades per la delinqüència, la gana, la violència i les addiccions. Aquest nens se’ls coneix pel nom de «pelaos» infants que malviuen al carrer.

Kalimán en Jericó és una història d’històries, relats durs i punyets explicats en primera persona. De fet, una de les coses que impacta més és conéixer les atrocitats viscudes per nens i explicades per ells amb tota naturalitat i integrades en el seu dia a dia. Però Kalimán en Jericó també és un cant a l’esperança, a la confiança i és una lloança a tota la tasca que realitzen les persones que treballen en el centre.

També vull destacar la coberta del llibre. En ella hi apareix un nen volant amb plomes de diferents colors enganxades a tot el cos. Un cop llegit el llibre, aquesta il·lustració adquireix una altra dimensió: simbolitza la llibertat de poder escollir una vida millor.

Recomano aquesta lectura per la seva tasca de donar a conèixer una realitat que molt sovint està desvinculada de les nostres vides. A més a més, és un llibre que et fa prendre consciència d’aquest infants i et fa reflexionar que en ple segle XXI hi hagi «pelaos» patint aquestes condicions.

Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!