dijous, 6 d’abril del 2017

25 anniversari de la mort d'Isaac Asimov


Avui fa 25 anys de la mort d'Isaac Asimov.
Isaac Iúdovitx Asimov, més conegut com a Isaac Asimov, va ser un prolífic escriptor i científic, nascut a Petrovitxi, a la República Socialista Soviètica de Rússia, l'1 de gener de 1920 i mort el 6 d'abril de 1992 a Nova York, Estats Units.

Juntament amb els seus pares (jueus ortodoxos) i la seva germana petita, Manya, va emigrar el 1923 als Estats Units obtenint la nacionalitat el 1928. Allà desenvoluparia la seva trajectòria vital, així com la totalitat de la seva producció literària.

Autor de més de mig miler d'escrits sobre diversos temes: crítica literària, divulgació científica, psicologia, química, bioquímica, matemàtiques, història, humor o poesia, així com de 90.000 cartes i postals, el camp en què fou més popular, però, fou el de la ciència-ficció. En aquest camp cal destacar les seves dues obres més conegudes, la Saga de La Fundació o Cicle de Tràntor i les seves històries sobre robots que, de fet, va acabar combinant. En el marc de les seves obres sobre robots, Asimov fou, per exemple, el creador de les tres lleis de la robòtica.

Respecte de la resta de la seva producció literària, va destacar en les obres de caràcter divulgatiu (principalment ciència i història), si bé la quantitat de temes que va tractar és tan variada que les seves obres estan classificades en 9 de les 10 categories del sistema de classificació Decimal Dewey (el sistema de classificació per matèries usat a les biblioteques per classificar tot el coneixement humà).

És considerat un dels millors autors del gènere de ciència-ficció, i a la biblioteca disposem d'una dotzena  d'obres seves tant de divulgació científica com de ciència-ficció.