dilluns, 16 de gener de 2017

Premi L'H Confidencial de novel·la negra

Fotografia: El País
L'escriptor bolivià Gonzalo Lema ha estat el guanyador de l'onzena edició del Premi Internacional de novel·la negra L'H Confidencial amb la novel·la titulada Que te vaya como mereces.

La novel·la destaca pel reflex que l'autor fa de la realitat sociopolítica boliviana, que submergeix el lector en la dura realitat quotidiana de Cochabamba mitjançant una amalgama de personatges excèntrics i perdedors.

La novel·la Que te vaya como mereces està protagonitzada per Santiago Blanco, un personatge que l'autor ha fet sortir en altres quatre llibres. En aquesta ocasió, Blanco ha de resoldre un problema d'abast nacional a Bolívia alhora que soluciona els seus problemes sentimentals.

Gonzalo Lema va néixer a Tarija (Bolívia) el 1959, però molt aviat es va traslladar a Cochabamba. Va fer la carrera de Dret a la UMSS (Universidad Mayor de San Simón) i ha exercit diversos càrrecs públics. Actualment és regidor del Municipi de Cercado pel MAS, el partit del president Evo Morales.

Com a escriptor, Gonzalo Lema té una àmplia bibliografia, entre la qual destaquen novel·les com Este lado del mundo (1984), El País de la alegría (1987), La huella es el olvido (1993), Ahora que se entonces (1998), La vida me duele sin vos (1998), Un hombre sentimental (2001), Los labios de ti cuerpo (2004), Dime contra quién disparo (2004) y Contra nadie en la batalla (2007). Ha guanyat també diversos premis com el Premi Erich Guttentag el 1983, el Premi Internacional Casa de les Amèriques el 1993, el Premi Nacional de Novel·la en 1998, el Premi Nacional de Cultures de Bolívia i el Premi Internacional de Novel·la Kipus el 2014.

El premi, promogut per la Biblioteca la Bòbila i convocat per l'Ajuntament de l'Hospitalet i Roca Editorial, està dotat amb 12.000 euros i la publicació de la novel·la, i s'ha consolidat com un dels més prestigiosos del gènere negre. El lliurament del premi tindrà lloc el proper 1 d'abril en un acte públic a la Biblioteca la Bòbila.