divendres, 10 de maig del 2013

Lectura recomanada del mes de maig


BANKS, Lynne Reid. Tigre, tigre. Bambú.

La lectura que us recomano aquest mes de maig és Tigre, tigre escrita per Lynne Reid Banks. Una de les coses que em va cridar l’atenció d’aquest llibre va ser la seva coberta, sòbria, de color negre i de grans lletres blanques on es llegeix el títol i s’intercala la imatge de dos tigres. Aquesta coberta em va suggerir exotisme, calor, selva, natura ...
        
Bo i que la novel·la no té cap ingredient d’exotisme, si que haig de dir que presenta una història que, des de l’inici, enganxa força. Tal i com indica el seu títol, Tigre, tigre narra la vida de dos cadells tigres caçats ferotgement i trets del seu hàbitat natural. Desconcertats i esporuguits inicien un llarg viatge que els du del seu lloc d’origen, la selva, a la capital de l’imperi: la Roma dels emperadors, el Coliseu i els gladiadors. Un cop allí, un dels dos tigres serà regalat a la filla del Cèsar i l’altre serà entrenat amb la finalitat de servir de divertiment a la població en el circ romà. 
                    
Així, doncs, el relat està ambientat a la Roma clàssica, fet que permet a l’autora tractar temes interessants que fan reflexionar al lector, però en cap cas hi apareixen fets històrics reals que poden fer del llibre una lectura més feixuga. Les anotacions històriques s’observen en aspectes descriptius com ara les cases i les ciutats, la vestimenta dels personatges, la importància dels Déus i del poder del Cèsar. 
                   
És una novel·la interessant, ben escrita, d’un llenguatge proper i entenedor, que, a través d’una història senzilla, es pot entreveure qüestions tant transcendentals com ara el valor de la vida, l’esclavitud, el coratge i la valentia, l’abús del poder i l’amor, vist des de diferents punts de vista (romàntic, fraternal, filial, pels amics, pels animals, per la justícia o per la vida). Una bona novel·la per passar una bona estona.

Sílvia Valle