dijous, 16 de maig del 2013

Dia Internacional dels Museus

Il·lustració de Jacobo Muniz
El 18 de maig celebrem el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat anualment per l'ICOM (Consell Internacional dels Museus). Es tracta d'un dia on s'intenta retallar la distància entre els museus i la societat, intentant mostrar al públic els reptes d'aquests, seguint la màxima de que "els museus són una institució al servei de la societat i del seu desenvolupament".
Enguany, per a la 35a. edició, el lema proposat és "Museus (memòria + creativitat)= progrés social".

Un any més el museus adherits a la Xarxa de Museus Locals (64 museus de 52 municipis de la província de Barcelona) volen afegir-se a aquesta commemoració obrint molts d'ells les seves portes i programant activitats relacionades amb aquesta data singular.


 Pel que fa a la nostra ciutat, el 19 de maig a 2/4 de 12 del matí el Museu de Mataró acollirà l’activitat “La llum de Vesta”, que permetrà descobrir com era la ciutat romana d’Iluro, les seves costums, la societat, i les festes a partir d’una visita guiada per les sales del Museu. S'observaran les llànties exposades (les petites làmpares de ceràmica decorades que feien servir els romans per il·luminar la casa), un conte introduirà a les festes dedicades a Vesta (la divinitat de la llar) i les sacerdotesses vestals (les encarregades de mantenir el foc sagrat sempre encès). Finalment, hi haurà un taller en el que els nens podran fer amb l’ajut dels seus pares la seva pròpia llàntia a partir d’un bloc de fang i decorar-la tal i com feien els romans per donar llum a la foscor.
Més informació a: www.culturamataro.cat