dimarts, 5 de gener del 2021

Hayao Miyazaki

Avui fa 80 anys que va néixer Hayao Miyazaki, destacat director, productor, animador, guionista, director i il·lustrador d'anime japonès. Cofundador de l'estudi Ghibli, juntament amb Isao Takahata, és considerat un dels grans mestres de l'animació japonesa a nivell internacional.

Nascut a la ciutat de Bunkyö, Miyazaki va començar la seva carrera professional al 1963 quan va entrar a treballar a l'estudi d'animació Toei Animation. El seu primer llargmetratge és Lupin III: El Castell de Cagliostro (1979) i arran de l'èxit del seu segon film, Nausicaä de la Vall del Vent (1984), el director japonès va cofundar, conjuntament amb altres companys, Studio Ghibli; estudi d'animació que li va permetre realitzar multitud de projectes. Ell era el cap més visible de l'estudi i un dels responsables que l'ambient de treball fos l'adequat. A més a més, va impulsar la creació d'un museu dedicat íntegrament a Ghibli, als seus treballs, a la forma de treballar i a la seva història que es va obrir al 30 de juny del 2001. Aquest museu està situat al poble de Mitaka, a la vora de Tòquio i l'edifici tant exteriorment com interiorment està completament pensat i dirigit pel mateix Miyazaki.

Entre els seus films destaquen El meu veí Totoro (1988), Porco Rosso (1992), La Princesa Mononoke (1997), El viatge de Chihiro (2001), El Castell Ambulant (2004) o, el seu últim film, El vent s'aixeca (2013). Normalment, Miyazaki tracta la relació entre la humanitat i la naturalesa, la tecnologia o la dificultat per mantenir un món pacifista. Els seus protagonistes solen ser nenes o dones joves fortes i independents.

El 2013, en el marc del 70è Festival Internacional d'Art Cinematogràfic de Venècia, anunciava la seva retirada com a director. El novembre del 2014, l'Acadèmia d'Arts i Ciències de Hollywood li va retre homenatge atorgant-li l'Oscar Honorífic per la seva trajectòria i contribució en el cinema i l'animació. Se li va fer entrega del premi a la gala dels Oscar al gener de 2015.

(Informació de Viquipèdia)