dimecres, 7 d’abril del 2021

Arcadi Oliveres

Ahir va morir l’Arcadi Oliveres, activista social, economista i pacifista, que ha dedicat la seva vida a lluita per un món més just. Hi ha qui el defineix com: « un economista anticapitalista».

El nombre de campanyes que Arcadi Oliveres va orquestrar és impressionant: va fer la primera gran campanya en favor del 0,7% (per al desenvolupament dels països empobrits); la campanya del “No a l’OTAN”; la de l’objecció fiscal a la despesa militar; la campanya a favor de la insubmissió… Va organitzar mobilitzacions contra la guerra del Golf Pèrsic; en favor de la cancel·lació del deute extern; en favor de la promoció de la banca ètica a Catalunya; contra la guerra de l’Irac. Va ser el mediador en la tancada a l’església del Pi per regularitzar els papers d’un grup d’immigrants, l’any 2001. Va donar suport al moviment del 15-M. I el 2013, amb Teresa Forcades, va presentar Procés Constituent.

Va fer conferències arreu del país, fins i tot aquí a l’institut.

A la biblioteca hi trobareu dos llibres escrits per ell que exemplifiquen la seva ideologia i justifiquen el seu compromís social: Aturem la crisi: les perversions d’un sistema que és possible canviar i Un altre món.

 

Cal abolir el capitalisme, perquè crec que és un sistema pervers que mata vides. I tot el planeta. El capitalisme per mi, i manllevaré unes paraules del company economista José Luis Sampedro, s’ha convertit en un sistema salvatge que evidencia la decadència moral i social d’Occident. La propietat privada i el suposat lliure mercat només han fet que convertir el món en un sistema global de guanys i pèrdues cada cop més accentuat... i menys lliure.”