dilluns, 13 d’abril del 2015

Günter Grass (1927-2015)

Günter Grass
L'escriptor Günter Grass ha mort a l'edat de 87 anys, segons ha confirmat la seva editorial, Steidl. Nascut a Gdańsk el 16 d'octubre de 1927, va guanyar el Premi Nobel de Literatura el 1999.

Fill de pare alemany i mare caixubi, va néixer a la ciutat de Danzig, que en aquell moment estava sota dominació alemanya però que avui en dia es troba situada a Polònia, i s'anomena Gdańsk. Als divuit anys va participar en la Segona Guerra Mundial, on fou ferit i fet presoner, sent alliberat el 1946.

Va ser membre del denominat Grup 47, i va desenvolupar un paper essencial en la literatura alemanya de la postguerra, rebent diverses distincions al llarg dels anys com el Premi Büchner el 1965, el premi més prestigiós d'Alemanya. El 1999 rep el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres i el Premi Nobel de Literatura per unes faules que relaten la cara oblidada de la història

En la presentació de les seves memòries, l'any 2006, Grass va reconèixer la seva participació durant la seva joventut en les Waffen-SS, cos de combat de les SS, cosa que va provocar un gran rebombori al seu país natal. 


Font: http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/04/adeu_a_gunter_grass_107965.php

A la biblioteca disposem de la seva gran novel·la "El tambor de hojalata". Us oferim un breu poema per fer un tast de la seva obra: 

 Canción infantil

¿Quién ríe, se ha reído?
Pues sí que se ha lucido.
Se ríe y han creído
que su razón ha habido.

¿Quién llora o ha llorado?
Llorar se ha terminado.
Si llora, por sentado,
que hay algo que ha ocultado.

¿Quién habla o se ha callado?
Si calla es denunciado.
Y si habla, ha silenciado
por qué al final ha hablado.

¿Quién juega tan temprano?
Si juega será en vano,
Ya se quemó la mano
con ese juego insano.

¿Quién muere, quién se ha muerto?
Quien muere, llega a puerto.
Si muere, ten por cierto,
que el caso queda abierto.