dijous, 5 de setembre del 2013

Lectura recomanada del mes de setembre


Albanell, Pep. El barcelonauta. Cercle de Lectors.

Aquest mes de setembre us recomanem una novel·la de l'escriptor vigatà Josep Albanell, a qui el proper 12 de setembre se li lliurarà el Premi Trajectòria, en el marc de la La Setmana del Llibre en Català . Aquest guardó es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació. En la dècada dels setanta-vuitanta, Albanell fou un dels més actius impulsors i conreadors del gènere fantàstic en la literatura infantil. És un referent per a diverses generacions d'infants i joves. La novel·la que us proposem va ser premiada l'any 1976 amb el premi Ruyra.


Pep Albanell

El barcelonauta ha estat definida amb adjectius com: insòlita, intrigant, subjugadora i fascinant. És una novel·la urbana situada a la Barcelona dels anys 70, protagonitzada pel Quim, un xicot de poble que viu a la gran ciutat i explica les engrescadores peripècies que li passen al llarg d'un dia. En Quim no s'hi sent a gust a la ciutat, així que un bon dia, fart, decebut i atabalat, decideix trencar amb tot una vegada per sempre i es gasta tots els seus diners per comprar un bitllet que el torni al seu poble estimat. Malauradament, perd la cartera i amb ella el bitllet... A partir d'aquests fets, iniciarà la recerca d'un simple però vital bitllet, a través d'una ciutat llòbrega i cruel, alhora que tendra, càlida, meravellosa i excitant.

El mot "barcelonauta" se'l va inventar en Pep Albanell per a referir-se a aquella persona de poble que no s'ha adaptat mai a la ciutat de Barcelona. I tu, ets un "barcelonauta"?