dissabte, 2 de juliol del 2011

Homenatge a Ernest Hemingway


El 2 de juliol es celebra el 50 anys de la mort d’Ernest Hemingway. Periodista i escriptor nord-americà integrat en la "Generació Perduda", basà les seves novel·les en experiències personals i usà la guerra com a fons dramàtic dels seus escrits.
Adéu a les armes (1929) fou producte de la seva actuació al front italià durant la Primera Guerra Mundial. El 1937 fou corresponsal de guerra als fronts d'Aragó. Visqué els bombardeigs de Barcelona de l'abril del 1938, i al novembre, la batalla de l'Ebre. D'aquestes experiències sorgiren una sèrie de reportatges per a diversos periòdics nord-americans i la novel·la Per qui toquen les campanes (1940).
Escriví també Muerte en la tarde (1932), La quinta columna (1938), Al otro lado del río y entre los árboles (1950) i El vell i el mar (1952) pel qual li fou concedit el premi Pulitzer i en 1954 rebé el premi Nobel de literatura.
Fortament alcoholitzat i tement acabar boig, fou internat en diversos centres frenopàtics. En saber que patia un càncer se suïcidà d'un tret d'escopeta el 2 de juliol de 1961.
Si tens ganes de llegir alguna novel·la d'aquest autor, a la biblioteca hi trobaràs els següents títols: Por quién doblam las campanas, El viejo y el mar i Les neus del Kilimanjaro