Il·lustració d'Alicja Kozlowska |
Sobre
el perquè «s'enterra de la sardina», hi ha dues hipòtesis, entre
altres possibles. «Sardina» era una manera col·loquial d'anomenar
l'espinada o la carcanada del porc, que tradicionalment s'enterrava
just abans de començar la quaresma per simbolitzar que s'entrava en
un període de privacions i abstinències, que per altra banda en
aquella època era molt rigorós i respectat per la societat.
Una altra hipòtesi, és que el terme és importat pel gremi de sabaters de Madrid cap allà al segle xvi, diu que cada dia acostumaven a fer una petita pausa cap allà a les onze del matí per poder fer un mos que els omplís l'estómac fins a l'hora de dinar, per un quarto, una cuinera els servia una llesca de pa torrat amb una sardina i un gotet de vi. En arribar el temps de quaresma, fins i tot la rigorosa abstinència els privava d'aquesta sardina, i començaren el ritual simbòlic d'enterrar-la prop del riu Manzanares i ruixar-la amb vi de Valdepeñas. En una bóta, posaven una carota de la boca de la qual en sortia la sardina per a després d'enterrar-la, feien un berenar bevent el vi de la bota.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada