dimecres, 29 de desembre del 2021
dimarts, 28 de desembre del 2021
Max Steiner
Avui fa 50 anys de la mort de Max Steiner, compositor de cinema austríac. És un dels més prolífics compositors que hagi tingut Hollywood al llarg de la seva història. El seu padrí fou el compositor Richard Strauss, que el va influir molt en la seva manera de compondre música
dilluns, 27 de desembre del 2021
Johannes Kepler
Avui fa 450 anys de naixement de Johannes Kepler, astrònom i matemàtic alemany figura clau de la revolució científica. És conegut, fonamentalment, pel descobriment de les lleis sobre el moviment dels planetes que va plasmar en les seves obres Astronomia nova i Harmonices mundi. Va ser ajudant del també astrònom Tycho Brahe i matemàtic de la cort de l'emperador Rodolf II. També va proporcionar una de les bases per a la teoria de la gravitació universal elaborada per Isaac Newton.
divendres, 24 de desembre del 2021
dijous, 23 de desembre del 2021
La biblioteca en dades !!
Setembre de 2021
Octubre de 2021
Còmic: 32
Còmic:22
Ciències socials: 6
Còmic: 13
Ciències aplicades: 9
Total
d'impressions fetes pels alumnes: 314
😊 Mil gràcies per utilitzar la biblioteca i mantenir viu el seu esperit!!😍
dimecres, 22 de desembre del 2021
dimarts, 21 de desembre del 2021
Solstici d'Hivern
![]() |
Il·lustració d'Adrian Sykes |
El millor del fred
Mentre esperem l’estiu,
el mar i els gelats,
l’hivern també ens té
secrets preparats.
Fer un ninot de neu
no és pot fer amb sorra.
Dur un passamuntanyes
enlloc d’una gorra.
Polos, granissats
hauran d’esperar.
Millor xocolata
i pastís casolà.
Si fes massa fred
per anar en bicicleta:
patins sobre gel
i guants i jaqueta!.
Poema de Núria Alberti
dilluns, 20 de desembre del 2021
Premis Hugo
Del 15 al 19 de desembre té lloc els diversos actes d’entrega per les diferents categories dels Premis Hugo, guardons atorgats a obres de ciència-ficció a novell mundial. Les persones guanyadores han estat:
Premi Hugo a la millor novel·la curta (entre 17500 i 40000 paraules): The Empress of Salt amb Fortune de Nghi Vo.
Premi Hugo al millor relat: Two Truths and a lie de Sarah Pinsker.
Premi Hugo al millor relat curt (menys de 7500 paraules): Metal like Bood in the Dark de T. Kingfisher.
Premi Hugo al millor novel·la: Network Effect de Martha Wells.
Premi Hugo al millor assaig: Beowulf: A New Translation de Maria Sahvana Headley.
Premi Hugo a la millor saga: The Murderbot Diaries de Martha Wells.
Premi Hugo al millor editor professional (format llarg): Diana M. Pho.
Premi Hugo al millor editor professional (format curt: Ellen Datlow.
Premi Hugo al millor artista professiona: Rovina Cai.
Premi Hugo a la millor història gràfica: Parable of the Sower: A Graphic Novel adaptation, guió de Damian Duffy i dibuix de John Jennings.
Premi Hugo al millor fanzine: Nerds of a feather, flock together editors Adri Joy, Joe Sherny, The G. i Vance Lotrla.
Premi Hugo al millor fanzine semiprofessional: Fiyah agazine of Black Speculative Fiction editor Troy L. Wiggins.
Premi Hugo a la millor representació dramàtica (format llarg): La vieja guardia escrita per Greg Rucka i dirigida per Gina Prince-Bythewood.
Premi Hugo a la millor representació dramàtica (format curt): The Good Place: "Whenever you're Ready" escrita i dirigida per Michael Schur.
Premi Hugo al millor artista amateur: Sara Felix.
Premi Hugo al millor escriptor amateur: Elsa Sjunneson.
Carl Sagan
"El cosmos és tot el que és, tot el que va ser i tot el que serà. Les nostres més lleugeres contemplacions del cosmos ens fan estremir, sentim com un pessigolleig ens omple els nervis, una veu muda, una lleugera sensació com en un record llunyà o com si caiguérem des de l'altura. Sabem que ens aproximem al més gran dels misteris."
Avui fa 25 anys de la mort de Carl Edward Sagan, popular astrofísic, astrònom i divulgador científic estatunidenc. Va ser pioner en camps com l'exobiologia i promotor del projecte SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, Cerca de vida intel·ligent extraterrestre). Sagan es va convertir en una figura coneguda pel gran públic gràcies a la sèrie de documentals de televisió Cosmos, presentada per ell mateix i escrita juntament amb la seva esposa, la també científica Ann Druyan.
Carl Sagan va ser titular de la càtedra d'astronomia i ciències de l'espai de la Universitat Cornell dels Estats Units.
dissabte, 18 de desembre del 2021
Steve Spielberg
Avui fa 75 anys del naixement de Steven Spielberg, director, guionista i productor de cinema, dissenyador de videojocs i empresari de l'entreteniment estatunidenc.
Spielberg va guanyar l'Oscar al millor director el 1993 per La llista de Schindler i el 1998 per Salvem el soldat Ryan. Tres pel·lícules de Spielberg, Tauró (1975), ET, l'extraterrestre (1982), i Jurassic Park (1993), van batre rècords de taquilla, convertint-se en la pel·lícula amb més recaptació fins al moment.
divendres, 17 de desembre del 2021
El mot, la paraula, el terme...
llegir: 1 1 v. tr. Distingir, en un text escrit o imprès, (els sons figurats per les lletres). No saber llegir, de llegir. Aprendre de llegir. Tenir una lletra difícil de llegir. No entén el que llegeix. Llegir una carta, un llibre. 1 2 v. tr. Adquirir coneixença del que diu (un escrit, un autor). Llegir una notícia. Llegir Francesc Eiximenis, Bernat Metge. 1 3 v. tr. pron. [amb complement directe determinat] Aquest estiu m’he llegit el Quixot. 1 4 llegir entre línies Endevinar el que l’autor deixa entendre sense dir-ho. 1 5 v. tr. [FL] [LC] Anar dient en veu alta (allò escrit que anem recorrent amb la vista). Llegeix-me aquesta carta. 2 v. tr. Distingir, comprendre, (allò que és figurat per qualssevol signes escrits). Llegeix música. 3 v. tr. Endevinar (els pensaments, sentiments, etc., d’algú) per la seva actitud, fisonomia, exterior. En la seva mirada, vaig llegir quina era la seva intenció.
Institut d’Estudis Catalans. Diccionari de la Llengua Catalana.
«El que m’entusiasme de debò és un llibre que, quan l’acabis de llegir, et faci venir ganes de ser amic íntim de l’autor que el va escriure, per poder-li trucar per telèfon sempre que et vingui bé. No passa gaire sovint, però.»
El vigilant en el camp de sègol de J.D. Salinger. Empúries. Pàg. 28
dimecres, 15 de desembre del 2021
Diversos premis literaris: Nit literària de Santa Llúcia
Ahir va tenir lloc l'acta d'entrega dels diversos Premis literaris dins la 71è edició de la Nit Literària de Santa Llúcia.
24è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions aRicard Sunyol Estadella amb Declaració d'invencions (Proa).
63è Premi Carles Ribes de poesia aAntoni Vidal Ferrando per Si entra boria no tendré on anar (Proa).
47è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil ha quedat desert.
59è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per nois i noies aCarles Sala amb Capità Lluc.
62è Premi de Sant Jordi de novel·la aSergi Belbel per Morir-ne disset (Proa).
Premi Internacional Joan Baptista Cendrà a l'artitsa xinès Ai Weiwei
Premi Muriel Casals de comunicació a a la plataforma audiovisual Filmin pel seu tractament de la llengua catalana.
dilluns, 13 de desembre del 2021
Article sobre les biblioteques escolars
S’ha publicat un article sobre les biblioteques escolars a la web del Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya que duu el títol La biblioteca minvant, escrit per Jordi Bosch.
dissabte, 11 de desembre del 2021
11 de desembre: Dia Internacional de les Muntanyes
![]() |
Il·lustració d'Alexandra Haurd |
L'Assemblea General de les Nacions Unides decideix declarar l'11 de desembre el Dia Internacional de les Muntanyes per crear consciència de la importància que tenen les muntanyes per a la vida i per assenyalar les oportunitats i les limitacions del desenvolupament sostenible de les zones muntanyoses
divendres, 10 de desembre del 2021
Albert Einstein
Avui fa 100 anys que Albert Einstein va guanyar el Premi Nobel de Física per la seva explicació de l'efecte fotoelèctric i per les seves nombroses contribucions a la física teòrica, i no per la teoria de la relativitat. Car el científic a qui es va encomanar la tasca d'avaluar-la no la va entendre. I van témer el risc que es demostrés errònia posteriorment. En aquella època, era encara considerada una mica controvertida per part de molts científics .
Mercat de Nadal del llibre: Sant Jordi de Nadal
Arriba la 8a edició del Sant Jordi de Nadal del TRESC, l'esdeveniment literari de Nadal que et permetrà gaudir durant un dia i mig de tallers, xerrades, trobades amb autors, activitats infantils, signatures de llibres, recitals, píndoles formatives i concerts relacionats amb el llibre i el món literari.
Un festival literari ple autors disposats a signar-te el llibre i que, a més, faran xerrades per amenitzar el dia acompanyats d'editors i periodistes. Tampoc faltarà la cervesa i foodtrucks perquè puguis gaudir del dia.
DIES: 11 i 12 de desembre
LLOC: Antiga Fàbrica Estrella Damm a Barcelona
dijous, 9 de desembre del 2021
Article sobre les biblioteques escolars
Núria Juanico Llumà ha publicat al diari "ara" un article, Caiguda dràstica de les biblioteques escolars a tot Catalunya, dedicat a l'estat actual de decadènica que es troben les Biblioteques Escolars de Catalunya.
dimecres, 8 de desembre del 2021
Recomanació de desembre
La lectura que us recomano aquest mes de desembre és tot un clàssic de la literatura, El vigilant en el camp de sègol de J.D. Salinger.
La novel·la és la narració en primera persona de Holden Caulfield, un noi de setze anys que l’han tornat a expulsar d’un centre educatiu, per no estudiar en cap assignatura, exceptuant literatura.
Tot el relat està fortament marcat per la personalitat i el punt de vista d’en Holden, que explica les seves vivències d’una forma directa. El llenguatge, desenfadat, barroer i un pel provocador, alterna constantment el què diu amb el que pensa, reflectint el seu malestar interior. De fet, El vigilant en el camp de sègol és un viatge iniciàtic que retrata les tensions i inseguretats que comporta la transició cap al món adult.
«Entre d’altres coses, descobriràs que no ets la primera persona que ha estat mai confusa, espantada, fins i tot fastiguejada pel comportament humà. Saber que no ets de cap manera l’únic, t’engrescarà i t’estimularà. Moltes, moltes persones s’han trobat tan torbades moralment i espiritualment com tu ara mateix. Afortunadament, alguns van escriure sobre els seus problemes. Aprendràs d’ells... si vols. Igual algun dia, si tens alguna cosa per oferir, algú aprendrà alguna cosa de tu. És un preciós sistema recíproc. I no és educació. És història. És poesia.»
Un dels aspectes que criden l’atenció del relat d’en Holden és la crítica a la hipocresia del món dels adults, que la contraposa amb la ingenuïtat i innocència de la infantesa que representa la seva germana petita, Phoebe.
Bo i que en la novel·la no passen moltes coses, Salinger aconsegueix que et posis a la pell del protagonista i et reconeguis amb els sentiments propis de l'adolescència, com poden ser la desorientació, l’absurditat i el desencís cap a la vida adulta.
Una lectura molt recomanable per a joves a partir de 14 anys que es manté viva després de mig segle d'haver estat escrita.
Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!
dimarts, 7 de desembre del 2021
BiblioDigital, préstec de llibres electrònics a les biblioteques públiques
Taller formatiu on t'expliquem com utilitzar el servei gratuït eBiblio de préstec digital de llibres electrònics, de revistes, de pel·lícules, descàrrega d’audiollibres i accés a documentals, música, enciclopèdies i idiomes.
- Dimarts 14 de desembre a les 6 de la tarda a la biblioteca Pompeu Fabra.
- Dimecres 15 de desembre a les 7 de la tarda a la biblioteca Antoni Comas.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a les biblioteques.
dilluns, 6 de desembre del 2021
Poema del mes
![]() |
Il·lustració de Blanca Gimeno Capmany |
Refugiats
Faré
un crit
que esborri les mil llàgrimes glaçades
que pengen
ara alades de les pestanyes.
Un crit mut, engolit pel propi
instant
on la ràbia m’omple la gola fins l’esglai.
Un
crit seré, que m’esquinci l’ànima
quan la imatge em
retorni els ulls
de l’infant que mira poruc a la
mare
preguntant-li tant sols per què?.
Un crit
terrible per cada incomprensió,
per cada dubte de la bona
gent
a qui enganyen des d’un sofà
amb noticies incertes
i manipulades.
Un crit d’espant per cada bomba,
per cada
ganivetada al món civilitzat,
per cada esgarip i cada flama
perversa
que crema, de fet i de paraules
la seva irreal
realitat desesperançada.
Faré un crit que desglaci les
llàgrimes
per poder seguir escrivint aquestes coses.
Lletres
inútils que potser no seran llegides
que potser no seran
enteses o compartides
per gent que veu en l’altre, sempre un
enemic.
Poema de Quim Ponsa
divendres, 3 de desembre del 2021
Article
“Las 16 recomendaciones de la IFLA para garantizar el servicio de bibliotecas escolares” és un article publicat a Noticias y Actualidad del sector de la Información on hi trobareu un breu resum de les principals actuacions que cal duu a terme per desenvolupar les biblioteques escolars.