dijous, 31 de desembre del 2020
dimarts, 29 de desembre del 2020
La biblioteca en dades!!
Setembre de 2020
Octubre de 2020
Total d'usuaris: 1210
Còmic: 27
Total d'usuaris: 1253
Còmic:28
Ciències aplicades: 12
Total d'usuaris: 665
Còmic: 10
Ciències aplicades: 5
dilluns, 28 de desembre del 2020
Poema del mes
La mare
de la mare.
Un marc
dins un altre
marc
emmarcant
la pàgina
d'una pàgina.
Poema escrit per Antònia Canyelles Colom
Les banyes del croissant, 2018
divendres, 25 de desembre del 2020
Josep Albanell
Avui fa 75 anys del naixement de Josep Albanell, prolífic escriptor català. També és autor d’obres de teatre i algun guió de ràdio i cinema. Forma part del col·lectiu Ofèlia Dracs i imparteix classes de conte a l’Escola d’Humanitats a l’Ateneu Barcelonès. Autor d’obres com ara: El Barcelonauta, Dolor de Rosa, 50 sopes. Escriptor català. Col·laborador en revistes infantils com Cavall Fort, Rodamon i Tretzevents. Ha participat amb editorials com Barcanova, Onda i Casals creant nombrosos llibres.
A la biblioteca hi trobaràs el llibre Estimats pares: 10 contes.
dijous, 24 de desembre del 2020
Bones Festes
Una joia documental relacionada amb les festes nadalenques. Es tracta d’un curtmetratge «The night before Christmas», de l’any 1905 i és considerat una de les primeres pel·lícules que es té constància. Està basat en un poema de Clement Clarke Moore de l’any 1823. El curt va ser dirigit per Edwin S. Porter de la Edison Manufacturing Company.
(Idea extreta de Revista Archivoz)
dimarts, 22 de desembre del 2020
Gustavo Adolfo Bécquer
Avui fa 150 anys de la mort de Gustavo Adolfo Bécquer, poeta, periodista i narrador espanyol, un dels últims representants del Romanticisme del segle XIX. Va ser després de la seva mort que va rebre el reconeixement per la seva obra, com va ser el cas del seu llibre Rimas i Leyendas.
A la biblioteca del Biada pots trobar els següents llibres sobre aquest autor:
- Gustavo A. Bécquer para niños
- La cruz del diablo
- Los ojos verdes y otros relatos
Més informació sobre l’autor a Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
Como en un libro abierto
leo de tus pupilas en el fondo;
¿a qué fingir el labio
risas que se desmienten en los ojos?
¡Llora! No te avergüences
de confesar que me has querido un poco.
¿Llora; nadie nos mira!
Ya ves: yo soy un hombre...¿y también lloro!
dilluns, 21 de desembre del 2020
Solstici d'hivern
dijous, 17 de desembre del 2020
Recomanació de desembre
La lectura que us recomano aquest mes de desembre és Gran historia visual de la filosofía: pensadores y conceptos clave, escrit per Masato Tanaka i Tetsuya Saito.
El llibre esbossa més de 200 termes claus de la filosofia occidental explicats amb imatges de disseny fresc i innovador, que combinades amb un llenguatge esquemàtic i directe ens ajuda a comprendre idees abstractes i de gran complexitat.
Blackie Books presenta una edició atrevida, trenca amb la seriositat i formalitat que acompanya els llibres sobre filosofia i es decanta per un format visual i modern, semblant a les tires còmiques.
El llibre està dividit en cinc etapes històriques: l’antiguitat clàssica, l'edat mitjana, l’època premoderna, l’edat moderna i l’edat contemporània. Cada època repeteix el mateix esquema: cronologia, pensadors importants i definició de conceptes.
Llibre de lectura imprescindible que es converteix en una eina divulgativa, no només per als joves lectors, sinó també al públic adult en general.
Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!
dimecres, 16 de desembre del 2020
Beethoven
Avui fa 250 anys del naixement de Ludwig van Beethoven. Fou un compositor, director d'orquestra i pianista alemany. El seu llegat musical es va estendre, cronològicament, des del classicisme fins a començaments del romanticisme.
Considerat l'últim gran representant del classicisme vienès o escola de Viena (després de Christoph Willibald Gluck, Joseph Haydn i Wolfgang Amadeus Mozart), Beethoven va aconseguir fer transcendir la música del romanticisme, motivant-ne la influència en una diversitat d'obres musicals al llarg del segle xix. El seu art es va expressar en nombrosos gèneres i, tot i que les simfonies van ser la font principal de la seva popularitat internacional, el seu impacte va resultar ser sobretot significatiu en les obres per a piano i música de cambra.
La seva producció inclou els gèneres pianístics (32 sonates per a piano), de cambra (16 quartets de corda, 7 trios, 10 sonates per a violí i piano, 5 sonates per a violoncel i piano), vocal (lieder i una òpera: Fidelio), concertant (5 concerts per a piano i orquestra, un per a violí i orquestra) i orquestral (9 simfonies, obertures, etc.).
La música del quart moviment de la novena simfonia està basada en l'Oda a l'alegria de Friedrich von Schiller i va ser elegida himne de la Unió Europea.
Lliurament de diversos premis literaris
Ahir va tenir lloc l'acta d'entrega dels diversos Premis literaris dins la 70è edició de la Nit Literària de Santa Llúcia.
- 23è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions a Anna Gas per El pèndol
- 62è Premi Carles Ribes de poesia a Miquel Desclot per Despertar-me quan no dormo
- 47è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil a Rubèn Montanyà i Ros per Les esferes del temps
- 58è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per nois i noies a Tina Vallès per Els pòstits del senyor Nohisoc
- 61è Premi de Sant Jordi de novel·la a Víctor García Tur amb L’aigua que vols
- Premi Internacional Joan Baptista Cendrà als editors Chad W. Post i Jill Schoolman
- Premi Muriel Casals de comunicació a al col·lectiu On són les dones.
dimarts, 15 de desembre del 2020
dilluns, 14 de desembre del 2020
Article interessant
Un article sobre l’univers Watppad, titulat Wattpad: la libreta para todos, publicat a la revista digital «El Templo de las Mil Puertas».
divendres, 11 de desembre del 2020
Mercat de Nadal del Llibre
Aquest cap de setmana té lloc El Mercat de Nadal del Llibre. Un dels esdeveniments literaris de les festes de Nadal on, per mitjà de diferents activitats, s’apleguen els autors principals per donar a conèixer la seva obra d’una manera propera i amb la possibilitat d’emportar-se els llibres signats i dedicats.
Per més informació, podeu consultar la pàgina web oficial.
Visita virtual al Palau Güell
Descobreix el Gaudí més genuí amb aquesta visita virtual 360º del Palau Güell. Pots visitar pràcticament tot l’edifici fent diferents recorreguts i els punts d’informació et permeten ampliar continguts d'aquest edifici, inscrit a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1984 pel seu valor universal excepcional.
dijous, 10 de desembre del 2020
FLIC: altres maneres de viure la literatura!
El FLIC, festival de literatura i arts infantil i juvenil, és un projecte de foment de la lectura i del gust literari que porta anys investigant i mostrant altres maneres de viure la literatura, implicant a totes aquelles persones que acompanyen els infants i els joves en el procés de la descoberta literària: famílies, mestres, bibliotecaris/àries, escriptors/es, il·lustradors/es, editors/es i, també, organitzacions que comparteixen aquesta missió més allà del sector del llibre i de l’educació.
Proposta per al curs 2020-2021 per a alumnes d’infantil, primària i secundària dins d’aquest festival d’experiències i creació literària que arriba a l’11a edició. La inscripció és oberta fins a esgotar les places ja que l’aforament és limitat.
dimecres, 9 de desembre del 2020
El proverbi
![]() |
Ursula Andreajczuk |
L'aventura més extraordinària de tota la meva infantesa va ser la lectura. Per a mi va començar quan vaig posseir per primera vegada un llibre propi i em vaig posar a ensumar-lo. En aquell moment va despertar la meva fam de lectura, i la vida no va poder fer-me un regal millor.
Astrid Lindgren
dilluns, 7 de desembre del 2020
El mot, la paraula, el terme...
Silenci: 1 1 m. Fet de no parlar, de callar. 1 2 m. Fet de no expressar el pensament amb paraules o per escrit. 1 3 passar una cosa en silenci [o passar una cosa sota silenci] No parlar-ne. 1 4 silenci administratiu Absència de resolució per part d’una autoritat administrativa, respecte a una sol·licitud o a un recurs, que pot tenir efectes positius o negatius d’acord amb la normativa jurídica que en reguli el procediment. 2 1 m. Absència de tot so o soroll. 2 2 m. Silencia sepulcral. Silenci total. 2 3 m. En música, pausa. 2 4 m. Signe de notació musical que indica la duració d’una pausa.
Diccionari de la llengua catalana. Institut d’Estudis Catalans
«Descrivint-ho amb paraules de l’àvia, una llibreria és un lloc densament poblat amb desenes de milers d’autors, vius o morts, que conviuen els uns amb els altres. Però els llibres no fan soroll. Es queden en silenci absolut fins que algú els obre. Només llavors regalen les seves històries, amb calma i amb cura, al ritme just perquè jo les pugui llegir.»
Ametlla de Won-Pyung Sohn. Editorial Fanbooks. (pàg. 100)
divendres, 4 de desembre del 2020
Descobrim els diccionaris!!
La setmana passada vam fer una activitat a la biblioteca juntament amb el departament de Llengües sobre els diccionaris. Els alumnes de 1r d’ESO van investigar sobre les característiques, classes i usos dels diccionaris tot explicant les descobertes que van deduir cada equip base.
dijous, 3 de desembre del 2020
Recomanació de desembre
La lectura que us recomano aquest mes de desembre és La filla que no existia de Natalie C. Anderson.
Des de que la Tina té ús de raó recorda viure amb la seva mare a la gran mansió d’un important home de negocis. La mare és una refugiada que s’escapa del Congo i fa de minyona a Kenya, on la Tina i la seva germana petita, la Kiki, fan una vida normal.
Però tot canvia el dia que la mare apareix brutalment assassinada. La Tinta, només en 11 anys, decideix enviar a la Kiki a un centre de menors i ella malviu pels carrers, fent encàrrecs per a una colla de lladres. A partir d’aquest moment, una idea fixa guia les seves passes: venjar la mort de la seva mare costi el que costi. Aquesta venjança farà que la Tina es retrobi amb un passat ple d’experiències cruels i dures: màfies, explotadors d’or, persecucions, esclaves sexuals, contraban d’armes...
De ritme trepidant i accelerat, La filla que no existia és un thriller salvatge i commovedor amb una heroïna que us arrossegarà a la muntanya russa dels sentiments contrariats i al vertigen que produeixen les decisions perilloses en un entorn exòtic i violent.
Molt recomanable als amants de l’acció i trames complexes.
Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!
dimecres, 2 de desembre del 2020
William Robertson Davies
- Quinto en discordia
- Mantícora
- El mundo de los prodigios
dimarts, 1 de desembre del 2020
Tertúlia Jove Virtual
Les biblioteques públiques de Mataró ofereixen tertúlies per a joves intrèpids! Per a nois i noies de 13 a 16 anys.
Si vols compartir i comentar lectures i gaudir una bona estona aquest és el teu club!
En aquesta sessió, dijous 17 de desembre a les 18 h., realitzarem la trobada virtual a través de la plataforma Zoom i comentarem el llibre Els Jocs de la fam de Suzanne Collins.
T'atreveixes a jugar?
Apunta't!
Inscripcions:en motiu del COVID-19 aquest club, temporalment, s'ha pogut vist afectat en la seva realització. Consulteu a la biblioteca.
Places:15 participants.
Edats: joves de 13 a 17 anys.
Calendari de sessions:de l'octubre a juny de l'any següent.
Sessions:3r dijous de mes. De 6 a 7 de la tarda. En format virtual.
Places limitades amb inscripció prèvia