dilluns, 2 de novembre del 2020

Recomanació de novembre

La lectura que us recomano aquest mes de novembre és Proyecto abuelita escrita per Anne Fine.


Nórica Libros ha apostat per la publicació d’un llibre editat per primer cop al 1983, on la cura en la seva impressió es veu reflectida en les il·lustracions de les cobertes. Iban Barrenetxea il·lustra molt bé la temàtica del llibre. Així, es pot apreciar que el protagonisme recau en una àvia gran, d’aparença feliç, mirada fixa i una mica sorruda, envoltada d’una habitació despullada i sola. Mentre a la solapa del darrera només hi ha el sofà, l'àvia ha desaparegut.

El llibre es divideix en set capítols de la mateixa extensió, seguint l'estructura clàssica de presentació, nus i d’enllaç, i permet que l’acció avanci d’una forma continguda però ben distribuïda.

El títol està relacionat directament amb l’argument del llibre. “Proyecto abuelita” són uns deures de Socials que l’Iván, el germà gran, ha de lliurar. Amb aquest treball escolar, l’Iván, la Sophie, la Tanya i el Nicholas, nets de l’àvia Adelaide, volen evitar que els pares la ingressin en una residència. De fet, el treball és una denúncia de l’abandonament de la gent gran dependent a centres geriàtrics i l’objecte d’estudi és la seva pròpia família. La història evoluciona de tal manera que els néts es convertiran amb els cuidadors de l’àvia i es sentiran atrapats per sentiments i contradiccions de tot allò que defensaven.

El to és directe i cru, sobretot en els pares que no s'amaguen en cap moment del menyspreu i la molèstia que suposa l’àvia. De fet, tots els sentiments estan tractats de forma molt clara i visceral, encara que potser un pèl exagerats.

Com veieu és un llibre que ens permeten reflexionar sobre com de difícil és poder-se fer càrrec d’una persona gran dependent en els nostres dies.

Recomano aquest llibre als amants de la novel·la realista amb tocs d'humor.

Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!