divendres, 26 de juny del 2020

Recomanació de juny (2)

La lectura que us recomano aquest mes de novembre és La vuelta al mundo de un forro polar rojo de Wolfang Korn.
El punt de partida del llibre és la història d’un escriptor que un dia a les noticies veu a un immigrant d’una pastera que vesteix el forro polar vermell que ell va llençar a les escombraries. A partir d’aquí es fa una serie de preguntes que el duran a investigar el recorregut laberíntic del seu forro polar pel món.
El viatge comença als Emirats Àrabs on s’extreu el cru per fabricar el petroli i els seus derivats dels quals s'obté el teixit. Segueix a Bangladesh, on és confeccionat. Les properes parades són Singapur, Alemanya i Espanya, on es distribueix el material a les botigues i centres comercials. Passat un temps, el viatge es reprèn per acabar definitivament al Senegal, on es porta tota aquella roba no utilitzada o de segona mà.
El viatge està acompanyar d'una breu explicació de les condicions socials, laborals i econòmiques de cada lloc. Coneixem com es fabrica el petroli, com s’extreu i com es transporta amb grans petroliers i containers. Coneixem els empresaris que hi ha al darrere de la industria del petroli i quines condicions laborals ofereixen als seus treballadors. També coneixem les dures condicions laborals que estan sotmeses les treballadores de Bangladesh, i com aquesta ciutat actua davant de qualsevol intent de manifestació. Coneixem com Àfrica es converteix en un evocador de residus generats pels occidentals i, com la pobresa i la guerra d’aquest continent, fa que milers d’africans perdin tot el que tenen per travessar l'Atlàntic i arribar a Europa en busca d’una millor vida.
Es tracta doncs d'un llibre de coneixement sobre la globalització i les complexes relaciones econòmiques que se'n deriven: la pobresa, l'emigració... sense aturar-se en les conseqüències mediambientals. Recomano aquest llibre pel seu caràcter divulgatiu i per convidar a la reflexió i qüestionament del model econòmic imperant.
Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!