dilluns, 18 de novembre del 2019

Tabakalera: un exemple de les biblioteques del futur

La Tabakalera, oberta el març del 2006, en els antics locals que l’empresa Tabacalera tenia a Sant Sebastià, és un nou concepte del que, potser, acabaran esdevenint les biblioteques del futur: un espai cultural més enllà de la llar i el treball, on el públic se’n senti part i pugui aprendre, crear i gaudir d’allò que a cadascú li agradi. Una espècie d'àgora moderna on no hi ha límits ni parets per a la creació o l’aprenentatge.
Imagineu-vos una antiga fàbrica industrial, de sostres alts i bigues de ferro forjat que sustenten el sostre, sense parets i amb amplis finestrals per on entra la llum natural, accentuada pel blanc de les parets que impera arreu. L’espai principal, on trobem els diferents racons de tallers, està ocupat per un cub central de vidre transparent, on se situen les oficines amb les portes obertes en tot moment. Els espais de lectura hi son per tot arreu, gràcies a un mobiliari que respon a l’objectiu del centre: la creació i la interacció entre els seus usuaris.
El personal, escollit entre molts professionals, no és essencialment d’origen bibliotecari. Hi ha especialistes en camps de la música i el so, el videojoc, els audiovisuals, la cultura digital i, també, de literatura. Tots ells estan disposats a atendre les demandes més diverses: des de qui vol enviar un correu electrònic a l’altra punta del món i no té coneixents bàsics d’informàtica, al grup de música que vol assajar i gravar un videoclip, passant per cursos d’impressió en 3D o compartir una partida amb un desconegut del darrer videojoc. 
( Adolescents i lectura: el binomi fantàstic de Joan Portell i Gisela Ruiz. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. pàg. 128-129).
No seria fantàstic que les biblioteques fossin així?
Per més informació, consulteu l’espai web Tabakalera