dimecres, 30 d’octubre del 2019

Recomanació d'octubre

La lectura que us recomano aquest mes d’octubre és Amor de monstruo de Katherine Dunn.
Amor de monstruo narra la saga d’una família nòmada (tres generacions), els Binewski, que viatgen a diverses contrades dels Estats Units amb el seu circ ambulant.
És una novel·la de començament inquietant i distant, on l’autora recrea, amb quatre pinzellades, la particular cosmovisió dels Binewski. Un món de terror gòtic i fantàstic, on el circ és una entitat més, és l’escenari idíl·lic per poder mostrar els fruits (fills) dels experiments dels progenitors.
Durant tot el llibre es fa una exaltació a la monstruositat, la qual esdevé l’eix central de la novel·la. De fet, ser diferent, ser únic i extraordinari, posseir una deformitat i, fins i tot, provocar-la i buscar-la són elements que desperten l’orgull i l’estima de la família. D’aquí el seu títol.
Història narrada en primera persona per l’Oly, l’Olympia, filla dels Binewski, una dona nana, geperuda i albina. La novel·la es mou entre el present i el passat, dos moments entrellaçat de forma magistral, de tal manera que els dubtes i incògnites del present, només es poden entendre si es desvela el passat. Els recurrents flashbacks serveixen per explicar el naixement i l’autodestrucció dels Binewski, on la Oly, una de les supervivents, intenta per tots els mitjans preservar el «do familiar». L’argument també enganxa pel to i l’estil narratiu. Bo i que el personatges son més propis del genere fantàstic, Amor de monstruo és una novel·la realista. La protagonista expressa sentiments molt íntims, intensos i força complicats utilitzant un llenguatge senzill, replet de metàfores quotidianes i comparacions molt vives i clarificadores que el lector capta a la perfecció. La genialitat és que sovint les descripcions més profundes van acompanyades d'expressions vulgars que proporcionen un estil propi al llibre.
Per últim dir que és inevitable comprar el llibre amb dues pel·lícules de culte: Freaks de Todd Browning (1932) i El hombre elefante de David Lynch (1980).
En definitiva, Amor de monstruo és un llibre que t’atrapa pel què explica i com ho explica.
Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!