dijous, 10 d’octubre del 2019

Premi Nobel de Literatura

Peter Handke i Olga Tokarczuk han estat proclamats guanyadors del premi Nobel de literatura 2019. Després del parèntesi de l'any passat, quan no es va donar el guardó per la crisi interna a dins de l'acadèmia, enguany s'han donat dos guardons, cadascun dotat amb 830.000 euros.

El jurat del Nobel s’ha decidit a premiar el mentider Handke per “l’enginy lingüístic” i per la seva “obra influent”, que abasta pràcticament tots els gèneres –prosa, assaig, poesia i teatre– des que va debutar el 1966 amb la novel·la Los avispones, disponible en castellà a Nórdica. Les obres més conegudes d’aquest autor austríac son la novel·la La por del porter davant del penalty (1970), l’obra de teatre Cavalcada sobre el llac de Constança (1972) i el llibre de viatges Carta breve para un largo adiós.

Olga Tocarczuk ha estat guardonada per “una imaginació narrativa que, amb passió enciclopèdica, representa la superació dels límits com una forma de vida”. L’autora va debutar el 1989 amb un llibre de poemes, Miasta w lustrach (Ciutats en miralls), tot i que va ser amb Podróż ludzi księgi (El viatge del poble del Llibre, 1993) que la seva força com a narradora es va començar a desplegar. Entre les novel·les que el jurat del Nobel va destacar durant el discurs de concessió del premi hi ha Prawiek i inne czasy (Un lloc anomenat Antany, 1996), “capaç de crear un lloc mític i alhora intrínsecament polonès, repassant la història del país des del 1914 fins al 1989”. Les obres de referència obligada de l’autora son Anna w grobowcach świata (Anna a les tombes del món, 2006), Księgi Jakubowe (Els llibres de Jacob, 2013) i Bieguni, que publicaran en català i castellà Rata i Anagrama, respectivament, d’aquí a unes setmanes. En català portarà per títol Cos; en castellà, Los errantes.
(Informació extreta de Ara.cat)