dijous, 5 de desembre del 2013

Adéu Joana


El viatge

Ho voldria entendre tot
fent un fantàstic viatge
per un mar on fos escrit
en cada gota un missatge.
Com el plomissol, 1998


Joana Raspall ha mort la matinada del passat dimecres 4 de desembre a Sant Feliu de Llobregat als 100 anys. Era novel·lista, poetessa, autora teatral, bibliotecària i lexicògrafa. 

Destacar que fou una de les pioneres del gènere de poesia infantil a Catalunya, conreant aquest gènere amb la voluntat d'apropar nens i joves a la poesia i fer-los-la estimar. Va defensar la poesia com a vehicle eficaç en l'educació del sentir, tot avançant-se així a les noves tendències en l'educació emocional. Ella mateixa afirmava que escrivia poesia “pel sol desig d'acostar, fer entendre a fons i fer estimar les petites coses que ens envolten i trobar un sentit a les coses que sempre hem mirat només de lluny”.

L'any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes i el 2010 va rebre la Medalla al Treball Francesc Macià. El juliol del 2012, l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va declarar el 2013 Any Joana Raspall, per a commemorar el centenari del seu naixement.

La família de Joana Raspall ha fet una crida en anunciar la seva mort, animant totes les escoles de Catalunya a recordar-la llegint un dels seus poemes. A Twitter, la crida també s'ha fet amb l'etiqueta #gràciesJoana.

A la Biblioteca de l'Institut podeu consultar quatre diccionaris de la seva autoria:
  • Diccionari de locucions. Edicions 62. Signatura: 433(03)Ras
  • Diccionari de frases fetes. Edicions 62. Signatura: 433(03)Ras
  • Diccionari de locucions i frases fetes. Edicions 62. Signatura: 433(03)Ras
  • Diccionari d'homònims i parònims. Barcanova. Signatura: 433(03)Ras 

Fonts d'informació:  
http://www.joanaraspall.cat/  
http://joanaraspall.blogspot.com.es/