dilluns, 4 de març del 2013

Lectura recomanada del mes març



OATES, Joyce Carol. Sexy. SM.
Sexy, llibre escrit per l’autora americana Joyce Carol Oates, és el segon llibre que em llegeixo d’aquesta autora i no m’ha decebut gens; igual que la lectura del meu primer llibre Aves del paraíso.

Uf! què dir del llibre o de l’autora?... doncs ben bé no sé massa com començar… Consultant per Internet he pogut esbrinar que l’autora és molt coneguda i valorada a Estats Units, que ha rebut el Pulitzer en tres ocasions i ha estat candidata al Premi Nobel de literatura. També es pot dir, que pràcticament, Joyce Carol Oates ha fet ús de tots els gèneres literaris: novel·la, conte, teatre, poesia, assaig, literatura infantil i juvenil.

El llibre que us recomano aquest mes, Sexy, no desentona massa en la temàtica i estil de l’autora. Així, que en Sexy hi trobareu els temes comuns que l’autora tracta en les seves creacions literàries: la mentida, els rumors, la falsedat, la venjança, les opinions preestablertes, les diferències de classes, etc.  

L’argument de la novel·la es centra en Darren Flynn, un noi de 16 anys molt guapo i atractiu, però extremadament tímid i que es sent constantment observat i intimidat pel seu aspecte físic.

El punt fort del relat esdevé en el moment que un grup d’alumnes empipats pels suspensos del professor Tracy de llengua, inventen una falsa acusació d’abusos sexuals contra ell. Aquesta mentida esdevé d’una magnitud tal, que, a mida que va sent repetida, comentada i versionada, acaba convertint-se en una veritat inqüestionable. L’únic que sap la veritat de tot plegat és Darren, però el protagonista té un embolic mental que no el deixa pensar ni actuar... el seu dubte es remunta a aquell dia que el professor de llengua el va acompanyar a casa en cotxe i... no sap com interpretar el que va passar: els gestos, les paraules, l’actitud...

Com apunta molt bé el comentari que fa Javier Munguía:

“Como muchas novelas para jóvenes, Sexy es una novela de formación, ya que su protagonista va madurando conforme avanza la novela, cruzando un umbral que lo transformará de niño a joven, y de joven a hombre. Darren será testigo de los prejuicios sociales más arraigados y nefastos, y de cómo la justicia brilla por su ausencia en una sociedad cruel y paranoica.


Sin duda, Sexy mueve a la reflexión, nos sensibiliza y a la vez nos enfrenta con un espejo despiadado que nos muestra nuestras peores y más extendidas taras.”