divendres, 27 de gener del 2012

Lectura recomanada del mes de gener

COLLINS, Suzanne. Els jocs de la fam
En el futur, a la zona on són actualment els Estats Units, trobem Pànem, un país amb una societat peculiar governada d’una forma centralista i autoritària des del Capitoli. El funcionament d’aquest macropaís es basa en els districtes. Cada districte té una funció concreta i s’encarrega de proveir aliments, materials, serveis... a la resta de districtes. Els habitants d’aquest país viuen tancats, ja que tenen prohibit sortir dels límits i la pobresa és la característica que defineix a tots els districtes.
Cada any es celebren a Pànem els Jocs de la Fam, un espectacle televisiu (tothom en aquell país té televisió, instrument amb el que el govern envia els seus missatges), on cada districte ha d’enviar una parella formada per  un noi i una noia majors de 12 anys que els representi. La competició consisteix en eliminar a la resta de participants i aconseguir sobreviure amb l´única ajuda de les habilitats de cadascú. En un entorn desconegut i desarmats, les opcions de sobreviure són mínimes, però la perícia dels tributs i experiència seran molt importants per a la seva supervivència.
Katniss, la protagonista d’aquesta història, serà la representat del districte 12, el més pobre de Pànem, en substitució de la seva germana petita. Katniss decidida a sobreviure explotarà totes les seves habilitats, la seva intel·ligència i fins i tot desafiarà al Capitoli per sobreviure i retrobar-se amb la seva família.
Aquesta gran novel·la permet moltes lectures. Des de la crítica ferotge a les societats autoritàries, a les guerres, als missatges i controls televisius, la lleialtat, la confiança i el sacrifici envers els demés... una història per pensar,  comentar i poder fer paral·lelismes amb la nostra societat.   

Aquesta és la primera part de la trilogia dels Jocs de la Fam que compta amb el beneplàcit de la crítica i l’èxit entre el públic juvenil.
(Ressenya extreta del bloc: Al·lots, El Petit Príncep)