dilluns, 5 de desembre del 2011

Nicanor Parra guanya el Premio Cervantes 2011


El poeta xilè Nicanor Parra ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2011, considerat el guardó més important de les lletres hispàniques i que concedeix el Ministeri de Cultura al conjunt de l'obra d'un autor. Creador de l'anomenada antipoesia, que va revolucionar el llenguatge dels versos desafiant la tradició amb el més cru llenguatge quotidià, és l'únic supervivent del trio més famós de poetes xilens amb Pablo Neruda i Vicente Huidobro.
Després dels seus estudis bàsics, va ser professor de matemàtiques al Liceu de Chillán i a la Universitat de Xile, el 1938, i durant diversos anys va viure als Estats Units i Anglaterra. Va tornar al seu país el 1951. A partir dels anys 30 es va dedicar al conte i a l'assaig i va publicar el seu primer llibre de poemes, Cancionero sin nombre' Poemas y antipoemas del 1954 és la mostra més important de l'anomenada antipoesia. Altres llibres seus són La cueca larga, Versos de salón, Los profesores, Artefactos, Sermones y prédicas del Cristo de Elqui, El anti-Lázaro, Chistes para desorientar a la poesía, Poesía política, Páginas en blanco o Discursos de sobremesa .
El 1969 va rebre el Premi Nacional de Literatura de Xile per Obra gruesa . El 1991 va ser guardonat per segona vegada al seu país i va obtenir el Premi Internacional Juan Rulfo. El 2000 va rebre el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana i el 2010 va ser finalista al Premi Príncep d'Astúries de les Lletres. Nicanor Parra ha estat postulat per al Premi Nobel de Literatura en diverses ocasions.
 (Informació extreta de Diputació de Barcelona)