dilluns, 5 de desembre del 2011

Lectura recomanada del mes de desembre

VASCONCELOS, José Mauro de. Mi planta de naranja lima.
Aquesta obra és un clàssic de la literatura brasilera, una novel·la escrita per José Mauro de Vasconcelos que narra, en primera persona, la historia d’un nen de cinc anys que, de cop i volta, descobreix el dolor i abans d’hora es  converteix en un home.
El protagonista Zezé, un brasiler d’origen indígena d’una família humil, cada cop que rep un càstig es desfoga davant de la seva “planta de naranja lima”, un arbust que es diferencia de tots els altres per tenir la capacitat de parlar.
Al principi,  aquest entranyable i intel·ligent personatge,  que sembla no estar gens afectat pel maltractament familiar i les seves dures condicions de vida, posseeix un univers propi ple de jocs i somnis. Però a mesura que va passant el temps i degut al seu entorn cruel, Zezé deixa de ser entremaliat i abandona els seus desitjos i aprenentatges, i pren consciencia de la dificultat de ser un nen pobre. Arrel de tot això, el seu univers interior desapareixerà i es transformarà en un espai marcat pel dolor, el patiment i la violència.
(Informació extreta del bloc De què fa Gust La Lluna?: literatura infantil i juvenil, contacontes i animació lectora)