dimecres, 21 de desembre del 2011

Solstici d'hivern

L’hivern comença el 21 de desembre, solstici d’hivern, i acaba pels volts del 21 de març, coincidint amb l’equinocci de primavera. És l’estació més freda i humida de l’any, l’època en què el Sol es nou, els dies són més curts i les nits més llargues. L’hivern l’anuncien les baixes temperatures i la neu a les muntanyes. 
Els productes gastronòmics típics de l’hivern són els calçots, les garoines, el formatge, les tòfones, el porc i tots els seus derivats, l’oli i les olives, l’arròs, el xató i les sopes. 
Les celebracions més importants d’aquest període venen agrupades en dos grans moments festius: el cicle de Nadal caracteritzat per l’alegria íntima i familiar, i el cicle de Carnestoltes caracteritzat per la transgressió desenfrenada. 
(Text extret de la web festes.org, disponible a http://www.festes.org/pagina.php?id_sec=8)