dimarts, 29 de juny del 2021

Recomanació de juny

La lectura que us recomano aquest mes de juny és La casa de Mango Street escrita per Sandra Cisneros.

El relat comença amb el trasllat de l’Esperanza i la seva família a la casa Mango Street, situada a un barri hispà de Chicago. Aquest escenari es converteix en un indret ple d'experiències vitals per a l’Esperanza. A través de la seva veu interna, que ens acompanya fins al final del llibre, anem descobrint les vides dels diferents veïns.

El llibre està organitzat en relats breus, com si fos poesia en prosa, on l’autora fa una fotografia dels habitants d’un barri pobre i marginal, però ple de vida i moviment. Enmig d’aquesta misèria material i espiritual l’Esperanza «lluita per fugir del destí que li ha estat adjudicat per la família, i sobretot per una societat en què imperen el patriarcat i la violència com a codi de supervivència. Les experiències del seu voltant li fan prendre consciència de la necessitat de canviar l'ordre de les coses, i emprèn un camí sense retorn per ser mestressa de la seva vida com a dona lliure i com a escriptora» (Enric Codina, Faristol).

La duresa del què s’explica està suavitzat per un llenguatge innocent i poètic, amb històries curtes on abunden les descripcions dels comportaments de la vida intensa de la gent del barri, embellint un panorama cru des d’una certa distància emocional.

L’editorial L’Altra Tribu per la reedició d’aquest llibre escrit al 1984 i ha optat per una impressió de qualitat, amb tapa dura i acompanyada d'il·lustracions, a més a més d'una extensa introducció per part de l'autora on deixa entreveure que l'obra té un cert component autobiogràfic.

Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura.