dilluns, 18 de febrer del 2019

El mot, la paraula, el terme...

Eixut2 -a

1 1 adj.[LC] [GL] Mancat d’humitat pel fet d’haver estat sostreta l’aigua que el recobria o amarava. Sortiu del bany i no us vestiu fins que estigueu ben eixuts. No ho agafis si no tens les mans eixutes. La roba que ja sigui eixuta, la despenges i la deses. Un pou eixut. Una terra eixuta. 1 2 [LC] eixut de carns Sec, magre, de poques carns. 1 3 adj. [LC] [AGR] Que se li ha retirat la llet, s’aplica a les vaques, a les ovelles, etc. 2 m. [LC] [GL] Porció de terreny sec. 3 1 adj. [LC] Escàs de paraules. És un home eixut. 3 2 adj. [LC] Tot sol, sense res que li doni atractiu o sabor. Rosegava bocins de pa eixut.

Diccionari de la llengua catalana.
Institut d'Estudis Catalans

«Fins que un dia, en arribar a casa després de l'escola, al mig del pati parlant amb la hooyo hi havia un home que deia que era del comitè olímpic. Pocs cabells al cap i unes espatlles amples que parlaven d'un físic atlètic i eixut.

Anava amb americana i corbata, cosa que de seguida em va despertar sospites, perquè d'aquella manera només hi anaven els nuvis, els polítics i els homes de negocis. però em va dir que estava al corrent de la meva victòria a Hargeisa i que l'Abdi Bile en persona, el gran campió dels anys vuitanta, estaria content de veure'm.»

Córrer sense por de Giuseppe Catozzella. Sembra. (pàg. 119)