dilluns, 16 d’abril del 2018

Recomanació d'Abril

La lectura que us recomano aquest mes d’abril és Un cuento oscuro de Naomi Novik.

Un dels protagonistes d’aquesta novel·la és el Bosc. La seva presencia fosca i tenebrosa, plena de perills ha de ser protegida per un mag anomenat Dragón. A canvi d’aquesta protecció, el mag només demana una noia de 17 anys del poble per endur-se-la a la seva torre. Cada 10 anys es celebra la cerimònia de lliurament de les noies, on el mag tria una sola noia, la que posseeix un do o té màgia.

La historia és explicada des del punt de vista de l’Agnieszka, una de les noies escollides. Degut al seva forta màgia innata i intuïtiva, Agnieszka desencadena un seguir de fets que la duen a enfrontar-se amb la part maligna del bosc.

Una de les coses que em va encisar d’aquesta novel·la és la contraposició constant que hi ha al llarg de la història entre el bé i el mal, entre l’instint i la raó. Aquestes dualitats presents en el llibre estan tractades a través d’una història fantàstica. També em destaco l’aparició de molts elements i personatges que venen dels contes de fades o tradicionals: la baba Iaga, la bruixa que viu al bosc i fa remeis amb herbes i plantes, el bosc, una entitat sobrenatural, ple de criatures malvades i alhora, venerat per la seva fertilitat en fruits i llavors...

Al principi, em va costar una mica situar-me dins del context de la història, però un cop agafat el fil conductor, Un cuento oscuro és un llibre brillant i trepidant, que t’endinsa de ple dins d’una trama original on no hi falten els ingredients típics per no poder parar de llegir: lluites, desafiaments, por, misteri, amor, pocions, encanteris, mags...

Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!

Us facilito un enllaç molt interessant publicat a «Fabulantes», una revista digital sobre literatura. Article que duu el títol Uncuento oscuro, Naomi Novik: el reverso del cuento de iniciación, hi trobareu un anàlisi força detallat de totes les influències del llibre així com una interpretació personal de tota la simbologia que hi apareix.