dilluns, 28 de setembre de 2015

Lectura recomanada pel mes de setembreSUTCLIFFE, William. El Mur: una faula moderna. Fanbook.

La lectura que us recomano aquest mes de setembre és El Mur escrita per William Sutcliffe.

Joshua és un noiet de 13 anys que viu a Amarias, ciutat dividida per un gran mur. La part d’Amarias on viu Joshua es caracteritza per l’ordre, la pulcritud, la seguretat, la modernitat i per ser tot nou; però segons Joshua, un lloc avorrit on els carrers estan deserts. En canvi, l’altre part d’Amarias representa tot el contrari: és antic i vell, tot sembla improvisat; però segons Joshua, un indret ple de vida i activitat.

Només començar el llibre ja hi trobem acció. En les primeres pàgines, el lector sap que Joshua travessa el mur i va a la banda desconeguda i, en teoria, plena de perills. De fet, la divisió de l’Amarias a través del seu mur, separa dos formes de ser diferents, dos cultures que viuen en lluita. En l’Amarias de l’altre costat del mur, Joshua descobrirà l’amistat i l’amor, però també una realitat dura marcada per la pobresa, la por i la incertesa.

Llegint el llibre, no és estrany entreveure el paral·lelisme que hi ha entre el conflicte d’israelians i palestins. De fet, tal com diu l’autor: “El poble d’Amarias és fictici. Tot i que reflecteix molts elements dels assentaments israelians de Cisjordània, no s’ha de prendre com una representació rigorosa de cap lloc en concret. El punt de control, que hi ha als afores d’Amarias està inspirat en el de Qalandia.”

Personalment crec que és un llibre colpidor, ja que relata un fet actual, una existència llunyana per nosaltres però molt real. També en destaco el tractament del personatge principal. Joshua és representat, al principi, com a un xicot innocent, que mogut per la curiositat, topa en un món nou i inèdit . Però a mesura que avança la trama de la novel·la, en Joshua es transforma en un vailet mogut per la valentia i la humanitat, i, que sense tenir en compte el prejudicis que l’envolten per dues bandes, fa allò que troba que és just.

El fragment extret del llibre, crec que resumeix molt bé el tarannà d’en Joshua: “Vaig intentar ajudar i vaig fracassar, però ho puc tornar a intentar, i puc seguir intentant-ho, i si torno a fracassar ho puc intentar una vegada més. Després d’adonar-me d’això, em sento immediatament renovat, enfortit, eufòric, conscient que encara que em passi la vida fracassant, fracassaré en una cosa en què crec; estaré completament viu i seré completament jo.”

Bé, espero que gaudiu de la novel·la i... bona lectura!