divendres, 17 de juliol de 2015

Lectura recomanada pel mes de juliol


RENARD, Jules. Pelo de zanahoria. Media Vaca.

La lectura que us recomano aquest mes de juliol és Pelo de zanahoria, un clàssic escrit per l’autor francès Jules Renard.

Primerament, destaco l’edició de Media Vaca que, seguint la seva trajectòria, ens ofereix un exemplar de molt bona qualitat, en un format diferent i acompanya tota la història amb unes il·lustracions de la Gabriela Rubio. A més a més, l’originalitat del llibre és que a la coberta i a les imatges de l’interior hi predomina un color ataronjat, fent una clara referència al títol de l’obra.

La novel·la explica el dia a dia d’un noiet que pel seu color de cabell (pèl-roig) li diuen “pelo de zanahoria”. A través de petits fragments que retraten la vida quotidiana, el lector va coneixent l’entorn problemàtic del protagonista que ha de conviure amb una mare que no l’estima, amb un pare que l’ignora i amb uns germans que constantment es burlen d’ell. L’autor es va inspirar en la seva pròpia infantesa.

Un dels aspectes que m’han sorprès més del llibre és l’estil i el llenguatge de l’autor. Pelo de zanahoria no té l’estructura clàssica de presentació, nus i desenllaç; sinó que està organitzada en 48 relats que presenten un títol individual i que es poden llegir aleatòriament, sense seguir l’ordre establert. Cada relat sembla una petita fotografia, un petit record. El llenguatge és descriptiu, directa i cru. Es narra allò que passa, sense expressar sentiments ni opinions personals. Crec que d’aquesta manera Jules Renard s’escapa de sentimentalismes i accentua la duresa i objectivitat del relat.

No puc negar que Pelo de zanahoria és una lectura densa, però val la pena intentar entrar en contacte amb la literatura tant personal i particular d’aquest autor francès.
Bé, espero que gaudiu de la novel·la i... bona lectura!