La festa de Tots Sants apareix com a festivitat cristiana al segle VI, essent l'any 835 quan es designa l'1 de novembre com el dia de Tots Sants. L'endemà, 2 de novembre, és el dia dels Difunts.
A Catalunya, des de molt antic, els ritus i cerimònies comencen la nit del 31 d'octubre (la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts), amb un àpat funerari auster. Antigament no eren permesos els menjars cuinats, només els fruits de la terra (com raïm, figues i fruita seca). Les castanyes les deixaven al caliu, entre la cendra i la brasa.
Font: http://w110.bcn.cat |
Actualment, la castanyada consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, essent la beguda típica el moscatell. Tots aquests aliments formen part de la gastronomia catalana tradicional de la diada de Tots Sants.
Fonts : Viquipèdia i petitaxarxa.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada