dijous, 31 d’octubre del 2013

La Castanyada

Les castanyes són un dels darrers regals que ens ofereix la natura abans d'entrar en els freds de l'hivern. Els arbres deixen de créixer i la vida espera la seva nova cita de la primavera. Durant aquestes dates se celebren festes en honor a les persones mortes, els dies de Tots Sants i dels Difunts.

La festa de Tots Sants apareix com a festivitat cristiana al segle VI, essent l'any 835 quan es designa l'1 de novembre com el dia de Tots Sants. L'endemà, 2 de novembre, és el dia dels Difunts.

A Catalunya, des de molt antic, els ritus i cerimònies comencen la nit del 31 d'octubre (la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts), amb un àpat funerari auster. Antigament no eren permesos els menjars cuinats, només els fruits de la terra (com raïm, figues i fruita seca). Les castanyes les deixaven al caliu, entre la cendra i la brasa.

Font: http://w110.bcn.cat
Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada, ajudant amics i parents als campaners a fer aquesta dura tasca, raó per la qual consumien aquests aliments per no defallir i combatre el fred.

Actualment, la castanyada consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, essent la beguda típica el moscatell. Tots aquests aliments formen part de la gastronomia catalana tradicional de la diada de Tots Sants.

Fonts : Viquipèdia i petitaxarxa.cat