dilluns, 14 de gener del 2013

Lectura recomanada del mes de gener



MOURE, Gonzalo. Lili, libertad. SM.
La lectura que us recomano aquest mes de gener és Lili, libertad escrita pel valencià Gonzalo Moure.
Lili, libertad és un llibre curt, però molt intens, on la senzillesa del llenguatge, correcte i elaborat alhora, ens endinsa en tot el món interior de la protagonista ple de sentiments, de canvis i dubtes.
La història de la Lili, l’explica un escriptor que es dedica a fer xerrades d’animació a la lectura als alumnes de diferents escoles. Durant una d’aquestes visites, l’escriptor coneix a la Francisca, la directora d’un centre, que li reprodueix tots els detalls del que va fer una noia el dia de Carnestoltes.
Així, sabem que Lili, degut a la separació dels seus pares, s’ha traslladat a viure a una nova ciutat amb la seva mare. Una ciutat que considera avorrida i que l’anomena Sopasosa. A més a més, es troba amb una escola diferent, uns companys nous i un professor que ha perdut les ganes d’ensenyar. A tot això cal sumar-hi,  l’estranya relació que Lili manté amb la seva mare i una àvia més jove i alegre que ella. Però el punt fort i culminant de la novel·la arriba amb la celebració del Carnestoltes.
El dilluns de Carnestoltes, tota la classe va disfressada, menys Lili. Això provoca un seguit de conseqüències que fa del llibre una lectura molt rica i es podria resumir amb la frase que li diu l'àvia de Lili: “A la gente no le gusta que te salgas del rebaño. Las ovejas, lana. Y si no, leña”.