dilluns, 21 de gener de 2013

El mot, la paraula, el terme...Navegant per Internet, a vegades topes, per casualitat, amb documents virtuals que son verdaderes joies... i serveixen per donar idees. Aquest ha estat el cas de Quadern de mots, un bloc creat per una bibliotecària, on parla de forma molt personal i creativa de les lectures que va llegint.
Una de les idees que m’ha agradat molt d’aquest bloc és la definició d’un mot extret d’un fragment d’un llibre. Crec que és una forma molt subtil de convidar a llegir un llibre: escollir un fragment, que per alguna raó concreta, et captiva, et transporta o t’aclapara de tal forma que et remou l’interior i no et deixa indiferent.
Així que, a partir d’ara, intentaré, cada mes, fer una petita tria d’un fragment d’una novel·la on hi haurà la definició d’una paraula.  Els fragments de les novel·les son de llibres que hi ha disponibles a la biblioteca.
Si teniu ganes de consultar el bloc Quadern de mots, ho podeu fer a http://quaderndemots.blogspot.com.es/


melic m. 1 Llombrígol.

llombrígol m. 1 Depressió arrodonida i arrugada que deixa al mig del ventre la secció del cordó umbilical.

(Diccionari de la llengua catalana. Institut d’Estudis Catalans)
“I em despertava a mitjanit, com si m’estiressin els dintres amb un cordill, com si encara tingués el melic del néixer i m’estiressin tota jo pel melic i amb aquella estirada fugís tot: els ulls i les mans i les ungles i els peus i el cor amb el canal al mig amb una gleva negra de sang presa, i els dits dels peus que vivien com si fossin morts: era igual.”
La Plaça del Diamant de Mercè Rodoreda. Editorial Club editor jove (pàg. 125).