dilluns, 3 de desembre del 2012

Lectura recomanada del mes de desembre



CONNOLLY, John. El libro de las cosas perdidas. Onirio.
Una de les últimes lectures que he llegit ha estat El libro de las cosas perdidas, escrit per John Connolly, autor consagrat de novel·les policíaques per adults. Aquest canvi de gènere i de públic de l’autor (de novel·la policíaca a novel·la fantàstica i de públic adult a públic juvenil) ha estat una de les raons que m’han seduït a endinsar-me en la lectura de la novel·la.
El llibre explica la història d’en David, un noiet de 12 anys, que viu a Londres durant la Segona Guerra Mundial. Tot s’ensorra en el moment que la mare d’en David mort i la seva absència augmenta degut a la freda relació que manté amb el seu pare. La cosa empitjora, mesos després, quan el pare refà la vida amb una altra dona i arriba un nou germà.
Per intentar superar tots aquests canvis, en David es refugia en tot allò que va compartir amb la seva mare: els llibres, les històries de fades i contes tradicionals.
És durant aquest període de canvis que en David comença a tenir desmais, visions i sent les veus dels llibres explicant les seves històries. És llavors quant en David confon la realitat i la fantasia. De fet, el pas del món real al món imaginari està enllaçat per un accident aeri on en David s'hi veu involucrat i no desentona amb el relat de caire realista. Aquest tractament tant integrat dels dos móns, allò real d’allò imaginari, recorda moltíssim la pel·lícula El laberinto del fauno.
Una de les coses que sorprenen a mida que avança la història, és que l’autor juga amb el bagatge lector del protagonista, en David, per introduir, sutilment, molts elements típics de les novel·les fantàstiques i dels contes tradicionals. Així, en David, es troba en situacions que ha llegit i que li permeten resoldre enigmes. També coneix les peculiars històries del contes tradicionals, on els personatges no responen els estereotips pautats.  
És un llibre fàcil de llegir, ja que el  llenguatge és proper i senzill, la qual cosa fa entreveure el potencial narratiu i creatiu de l’autor. A més a més, l'autor fa servir la forma de conte tradicional i fantàstic per enfrontar al protagonista amb tots els neguits i pors de la infantesa i arribar a la maduresa a través de diverses proves que haurà de superar.