dijous, 8 de novembre del 2012

Lectura recomanada del mes de novembre



KELLY, Jacqueline. L'evolució de Calpurnia Tate. 
A primer cop d’ull, el que em va cridar l’atenció d’aquesta novel·la va ser la seva coberta, la qual cosa va fer que consultés la seva critica a diversos mitjans. Veient que la cosa pintava bé, vaig decidir llegir la història aquest estiu. 
La novel·la està situada l’any 1899, a cavall entre el final del segle XIX i principis del XX, en un poblet situat a Texas. La protagonista, Calpurnia, té onze anys i és l’única noia de sis germans. La particularitat de la Calpurnia és que li agrada observar la natura, tot descobrint els animals que hi viuen. Aquesta passió augmenta en el moment que la Calpurnia coneix el seu avi, un naturalista aficionat que li ensenya a utilitzar el mètode científic per conèixer i analitzar el seu entorn natural. 
A mesura que Calpurnia es fa familiaritzant amb el rigorós mètode científic, es va produint un canvi interior. La protagonista es va formulant preguntes sobre el seu entorn, sobre el que pot fer i el que no, sobre el que fan i pensen els altres, sobre el seu futur... No és d’estranyar que un dels temes predominats de la novel·la sigui el rebuig que sent Calpurnia per les tradicions i costums que ha de seguir pel fet de ser una noia i deixa ben palès el seu malestar per la dificultat que té per poder fer el que vol (anar a la universitat), trencant així tots els estereotips de l’època.
En una de les critiques que he llegit, Paula Vicens comentava molt encertadament que “el llibre és un homenatge al procés d’aprendre, a com aquest procés ens transforma. Un homenatge a com la ciència pot formar part de la vida i com el pensar pot alliberar d’automatismes que ni tan sols sabíem que existien i ens condicionaven. L’avi i la néta projecten observacions i experiments, gaudeixen dels canvis que veuen, aprenen de forma activa. Ens retornen al goig del coneixement, ens fan pensar que la ciència no és aquell llistat telefònic que ens fan aprendre, sinó una eina que ens permet mirar d’una altra manera i, gràcies a això, veure coses sorprenents”. 
Us facilito el booktrailer del llibre: