dilluns, 7 de setembre del 2020

Recomanació setembre

La lectura que us recomano aquest mes de setembre és Si estiguéssim en guerra de Janne Teller.
Una de les coses que crida més l’atenció d’aquest llibre és el seu format: amb aparença d’un passaport, Si estiguéssim en guerra és una apel·lació directa a lector per tal que visqui en primera persona tot el procés d'enderrocament d’un estat democràtic a un autocràtic, a través d’una guerra. Tal com l’autora diu en l’epíleg: « L’Orient Mitjà esdevé un refugi fictici d’un estat pacífic, democràtic i pròsper on millers de persones procedents d’Europa emigren per fugir dels seus països en guerra, on es senten amenaçats ». La lluita per la supervivència i la seguretat planteja alhora el contacte entre cultures, que molt sovint és conflictiva i hostil.
La genialitat d’aquesta història és la capacitat de l’autora de fer empatitzar, d’intentar imaginar i mirar d’entendre la situació dels emigrants. Això ho aconsegueix a la perfecció a través d’un llenguatge directe, on el lector és el protagonista i els personatges secundaris son familiars i amics. L’escenari també és proper: situat a Barcelona, on apareixen descripcions de places i carrers coneguts. L’autora, en cada traducció, ha volgut personalitzar el lloc on es desenvolupa la guerra, per tal reforçar el vincle entre la història i el lector.
Llibre molt recomanable on es posa a prova la solidesa dels nostres valors morals més essencials, com la igualtat i la reciprocitat.
Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!