dilluns, 15 de febrer del 2016

Lectura recomanada pel mes de febrer



Bosch, Lolita. M. Cruïlla.
La lectura que us recomano aquest mes de febrer és M de Lolita Bosch.
D’aquesta autora ja us vaig fer una recomanació al bloc del seu llibre El nen que volia matar. Bo i que l’estil, el to i el llenguatge son diferents en els dos llibres, si cal dir que l’autora torna a tractar un tema delicat, un tema molts cops silenciat: el maltractament i la violència dins de l’àmbit familiar.
La forma de tractar aquest tema és força original i punyent, alhora. L’autora només començar la història ja ens explica el final. Ens alerta del què passarà i ens aconsella no agafar afecte a M, el protagonista de la novel·la, perquè morirà. 
A mesura que et submergeixes en la trama, vas descobrint el vincle que té tota la família (germana, M i mare) en relació al pare. És un lligam marcat per la por, per la submissió, l’odi, la culpabilitat, la impotència...

És un llibre curt i estructurat en 23 capítols molt breus, on Lolita Bosch va relatant fets quotidians que es van repetint constantment (respiracions silencioses i tenses, somriures de màscares). Personalment, crec que aquest recurs (la repetició) fa que el lector s’impregni del neguit, de l’angoixa de la por que anul·la al protagonista, com a persona.
Bé, com veieu, és una novel·la dura. És una novel·la de denuncia i com a tal, el llibre presenta un final hipotètic, en el qual es narra tot el  què hagués passat si M ho hagués explicat tot.


El tràiler que trobareu a continuació, és el de la pel·lícula “La por” de Jordi Cadena basada en aquesta novel·la.