divendres, 19 de juny de 2015

Lectura recomanada pel mes de junyBOSCH, Lolita. El nen que volia matar. La Galera.
La lectura que us recomano aquest mes de juny és El nen que volia matar de Lolita Bosch.
És una d’aquelles novel·les quasi obligades de llegir ja que tracta d’una qüestió que socialment no està massa acceptada i es tracta com un tabú: les malalties mentals.
En Max és un noiet de 14 anys que pateix un desequilibri mental. Degut a un brot psicòtic, la vida d’en Max es veu greument perjudicada. Així, a través de la narració en primera persona, Max ens va explicant el seu dia a dia marcat per les pors, la desconfiança, els efectes dels medicaments, la relació amb els pares... El lector entra de ple en la ment del protagonista.
L’enfocament de la autora sobre aquest tema és molt respectuós, tot fugint de la sensibleria i la llàgrima fàcil. Al meu entendre, això ho aconsegueix a través d’una descripció breu, senzilla i directa.  
El desenllaç de tota la història m’ha agradat moltíssim, ja que en Max, en el moment d’incorporar-se de nou a l’institut, i acompanyat dels seus pares, intenta explicar davant dels seus companys que li passa. Aquest final m’ha fet reflexionar, ja que exposar en primera persona el que sent i pensa una persona amb una malaltia mental està molt allunyat de la nostra realitat. És a dir, no és una pràctica molt estesa que un nen o jove que pateix algun tipus de trastorn (del tipus que sigui) parli obertament dins del grup-classe, tot aclarint dubtes i pors. És només així, quan les coses es parlen i es coneixen, que desapareix el rebuig i la incertesa que pot generar una malaltia.
Bé, espero que gaudiu de la novel·la i... bona lectura!