dissabte, 1 de novembre del 2014

1 de novembre: Tots Sants



Il·lustració de Catrina Chronoperats
L’1 de novembre és la festa de “Tots Sants”, un dia dedicat als morts i que en diferents pobles es celebra amb festes i ritus molt diversos.
Amèrica Llatina viu amb passió el Día de los Muertos. Una de les celebracions més conegudes és la que es fa a Mèxic els dies 1 i 2 de novembre.
La festa de Tots Sants o el Dia dels Morts mexicà és una fusió entre els costums religiosos dels pobles indígenes i les celebracions catòliques importades pels espanyols. Actualment, la festa se centra en el retorn (temporal) de les ànimes a la terra. Per facilitar aquest viatge, els familiars col·loquen ofrenes, espelmes i pètals de flors  per fer visible el camí que va de casa al cementiri. A més, preparen el menjar preferit del difunt i aixequen altars decorats amb objectes artesanals. Una feinada amb un objectiu molt concret: el mort ha de quedar content amb les atencions dels seus familiars per portar-los prosperitat. En cas contrari els pot castigar amb desgràcies de tota mena... Una festa que és tot color, animació i que es representa amb esquelets.  
(Informació extreta de la pàgina web Patrimoni.gencat:El patrimoni català és al meu ordinador)