divendres, 14 de febrer de 2014

Lectura recomanada pel mes de febrerPalacio, R.J. Wonder. La Campana.
La trama de Wonder és sobre l’August, un noiet de 12 anys, que ha nascut amb una malformació física a la cara. La història comença en el moment que els seus pares decideixen que August ja està preparat per incorporar-se a l’institut. Fins aleshores, August havia rebut l’educació a casa, distanciat de l’entorn escolar i social,  ja que el seu dia a dia estava marcat per hospitals, operacions, tractaments, rehabilitacions...
Wonder és una novel·la que planteja l’enfrontament entre una persona que pateix una malformació física i el seu entorn social més proper. Personalment, és un tema que sempre m’ha despertat un gran interès i m’ha sorprès que se’n fes una novel·la.

Aquest argument ha estat tractat en el món cinematogràfic, amb diverses pel·lícules com ara  Máscara de Peter Bogdanovich, El hombre elefante de David Lynch i Freaks (La parada de los mosntruos) de Tod Browning. En canvi, dins l’àmbit literari, aquest tema no és tant habitual, encara que es podria dir que títols com El fantasma de l’òpera de Gaston Leroux, El geperut de Notre-Dame de Victor Hugo i, fins i tot, Frankenstein de Mary Shelley, tracten,d’esquitllada, aquest assumpte.

També tenia ganes d’esbrinar com l’autora desenvolupava una història de tals característiques. Bo i que hi ha certs moments una mica durs, cal dir que Wonder és una història entranyable i simpàtica, amb final feliç i de llàgrima fàcil. L’estructura és previsible, presentació del personatge, descripció de la reacció de la gent del seu entorn, nus (el clímax de la novel·la: la burla cap al protagonista) i desenllaç.

Cal dir, però, que el llibre t’atrapa per l’empatia, quasi innata, que desperta el protagonista per ser com és. Així, com a lectora, et fas la idea de la duresa de les circumstàncies que pateix l’August, i, inconscientment, el converteixes en un heroi. 

Per últim destacar, la diversitat de subtemes que apareixen en el llibre (la por, l’angoixa, l’amistat, el rebuig, la soledat, la pena, la fortalesa, la crueltat, l’amor...), tots narrats en primera persona a través del punt de vista de diferents personatges.

Us facilito un enllaç on hi trobareu una guia visual de totes les referències que apareixen en la novel·la (http://guiavisualwonder.grupiref.org/).

Espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!! 
Us facilito el booktrailer del llibre: