divendres, 1 d’abril del 2011

Lectura recomanada del mes d'abril


El terratrèmol i tsunami succeïts al Japó ha ocasionat milers de víctimes i ha originat una gran desolació en els seus habitants. Ara com ara, una de les grans preocupacions d’aquest país és la fuita de radioactivitat d'un dels reactors de la central nuclear de Fukushima. Aquestes fuites de radioactivitat han generat un debat mundial sobre l’energia nuclear.
Relacionat amb aquest tema i per sensibilitzar-nos amb el dolor i patiment dels habitants del Japó, la novel·la proposada pel mes d’abril es titula La nuble escrita per Gudrun Pausewang. En aquesta novel·la, de gran qualitat literària, es descriu la vida de dos germans, de 7 i 14 anys, que intenten sobreviure a un desastre nuclear.
L’acció es desenvolupa als anys noranta del segle passat: l’accident nuclear de Txernobyl està gairebé oblidat... de sobte n’hi ha un d’encara pitjor magnitud, a Grafenrheinfeld a l’antiga República Federal d’Alemanya. Les autoritats minimitzen els danys, però la població, atemorida, intenta fugir de la zona catastròfica. A les carreteres, als carrers, es genera una guerra salvatge per la supervivència. En mig de tot aquest caos, hi ha la Janna Berta i el seu germà Uli.
Aquesta novel·la intenta conscienciar als lectors del perill que suposen les centrals nuclears, un perill que hi estem tots exposats.